LEN

LEN L'hotel Bristol de Budapest va ser l'escenari del naixement de la Lliga Europea de Natació (LEN), que en tot moment ha mantingut les seves sigles i nomenclatura en francès, idioma oficial de l'organització al costat de l'anglès. Encara que la majoria de les federacions nacionals europees ja portaven anys treballant, algunes fins i tot molts anys, ja que es van fundar durant el segle anterior –la primera va ser la de Gran Bretanya, el 1869-, la LEN no va veure la llum fins a l'any 1926.

1929 HungríaRepresentants d'11 països van ser els artífexs de l'històric acord que es va produir durant els primers Campionats d'Europa, que aquell any englobaven les disciplines de natació, salts i waterpolo, tres esports olímpics sòlidament consolidats. El primer president va ser el suec Erik Bergvall, que era, a més, president de la Federació Internacional de Natació Amateur (FINA) -fundada a Londres en 1908-, i el primer secretari, l'hongarès Leo Donath, que seguiria en el càrrec fins a 1945, convertint-se en una de les principals personalitats de la natació europea durant aquest període tan complex.

Els països fundadors van ser, a més de Suècia i Hongria, Alemanya, Àustria, França, Irlanda, Itàlia, Dinamarca, Bèlgica, Grècia i Espanya. També va assistir com a observador un representant de Gran Bretanya.

Els primers acords d'aquesta primera directiva van ser consolidar la celebració dels Campionats d'Europa alternant-se amb els Jocs Olímpics, aprovar els primers rècords europeus de natació, i comprometre's a promoure els beneficis i ideals de la natació europea.

En el transcurs de la història, la LEN ha comptat amb 14 presidents. Actualment el màxim dirigent és l'italià Paolo Barelli, que va ser triat al setembre del 2012 al costat del secretari general, el britànic, David Sparkes, i el tresorer, l'hongarès Tamas Gyarfas. El seu mandat conclourà el 2020.

Barelli, que és president de la Federació Italiana de Natació des del 2000 i secretari honorífic de la FINA des de l’any 2009, va ser un nedador olímpic destacat que va participar als Jocs del 1972 (Munic) i del 1976 (Mont-real). En els Campionats del món de 1975, celebrats a Cali, va obtenir la medalla de bronze en la prova de relleus 4x100 lliures.

La seu actual de la LEN es troba a la ciutat suïssa de Nyon. El màxim organisme del waterpolo continental compta amb 52 federacions afiliades.